domidans-love-logo

Belevingsactiviteit voor mensen met dementie/Alzheimer

Ik wil via mijn werkwijze contact leggen met de persoon om van daaruit te werken aan o.a. ontspanning, ademhaling, plezier, zich kunnen uitdrukken, stimuleren van de zintuigen. Het accent ligt op de beleving.

Ik stem me af op elke individuele persoon. In stilte observeer ik hen, voel hoe ze zijn om vervolgens langzaamaan contact te maken via mijn stem, door hun naam te noemen en mezelf te presenteren, totdat er fysiek contact mogelijk is. Het scheppen van een veilige sfeer als basis voor het maken van fysiek contact is erg belangrijk. Ik stem de materialen die ik gebruik af op de persoon en treed hier dan samen mee in contact. De ene persoon doet ‘ actief’ mee, de ander volgt en geniet passief van hetgeen gebeurt en weer een ander ontspant totaal.

Bij de bedlegerige en/of dementerende personen moet ik veel gebruik maken van mijn lichaam als expressiemiddel en is het contact vaak fysiek. Ik zoek subtiel naar manieren waarop ik met die ene persoon contact kan maken. Hun reacties zijn vaak zeer subtiel. Het lijkt wel alsof alle zintuigen zich naar binnen richten om daar in stilte te ervaren/beleven wat er aan de buitenkant met hen gebeurt (aanraking, lichtprikkel, geluidsprikkel). Het is voor mij altijd weer bijzonder om in synchroniciteit met elkaar deze stilte te beleven.

De materialen, muziek, beweging vormen hierbij een belangrijk hulpmiddel. Soms is het dan letterlijk muisstil in de groep. Maar vaak ook is het een stilte die dieper reikt dan het hoorbare. Het voelt meer alsof de persoon op dat moment even in zijn/haar eigen kern kijkt. De ene persoon wordt eerder geraakt door de muziek, de andere meer door het materiaal, de beweging of het fysieke contact in de beweging..... het kan allemaal leiden tot deze prachtige en intense vorm van innerlijke STILTE. Hoe beter ik de persoon ken, hoe makkelijker ik in contact met hem/haar kan treden.